Pe firul motivelor tradiționale: am cusut un ștergar!
De ceva vreme se vorbește tot mai mult la noi despre redescoperirea și recuperarea motivelor tradiționale. Am realizat însă că pentru a putea vorbi despre motivele tradiționale trebuie să înțelegem sensurile despre care ele ne vorbesc.
Știați că aceste motive se citesc asemenea literelor unui alfabet, formează cuvinte, spun povești și că femeile care coseau ii, basmale sau ștergare coseau de fapt mesaje în pânza țesută în casă?
Workshop-ul a fost susținut de arh. Ioana Corduneanu, o foarte bună cunoscătoare a acestui domeniu și autoarea blogului Semne Cusute, care, pentru prima dată în România, arhivează în format vectorial motivele tradiționale specifice zonelor țării noastre.
Am început cu o parte de conferință, despre sensurile și contextul în care au apărut și erau folosite aceste semne vechi. Ioana Corduneanu a vorbit despre ritualurile, legendele și magia pe care o implicau pânza albă și motivele tradiționale cusute pe ea. Dar și despre sensurile acestor semne și reinvestirea lor în designul contemporan. La final, fiecare cursant a putut descifra mesajul de pe o ie, un covor sau un ștergar.
Nu au lipsit: ștergarele autentice, din diverse părți ale țării, țesăturile vechi, cu motive tradiționale, piesele rare (moșteniri de familie, cusături deosebite etc.) aduse special pentru a fi “cercetate” de fiecare cursant.
În partea practică, sub îndrumarea Ioanei, fiecare cursant a cusut un ștergar, pe care a așternut cu ac și ață motivele tradiționale românești deja învățate, traduse în dorințe. Așadar, odată dorința tradusă în semne vechi, ștergarul a fost luat acasă și pus la loc de cinste.